Dennis Lehane Vihar-sziget című könyvéből Martin Scorsese készít filmet. A film várhatóan az Ashecliffe címet fogja kapni, a regényben kulcsszerepet játszó elmegyógyintézet után. A forgatókönyvet az a Laeta Kalogridis jegyzi, akinek nevéhez eddig olyan produkciók fűződnek, mint a Nagy Sándor, vagy a Bionic Woman című kétes értékű sorozat bevezető része. Ugyanakkor közreműködött az Éjszakai őrség forgatókönyvében is. Az operatőr a veterén Robert Richardson (Kill Bill, A suttogó, A szakasz, JFK, Kaszinó, Született gyilkosok).
A filmjogok hosszas tárgyalások és többszöri stúdióváltás után kerültek Scorsese-hez (korábban Wolfgang Petersen nevét rebesgették sokáig mint lehetséges rendezőt).
A filmet Massachusettsben forgatják, a szigetet a Paddocks sziget fogja megszemélyesíteni. A történetről eddig annyi szivárgott ki, hogy biztosan lesznek második világháborús flashbackek a főszereplő múltjából.

Scorsese remek színészgárdát kerített a filmjéhez, lássuk a szereplőket.

Teddy Daniels - Leonardo DiCaprio
Chuck Aule - Mark Ruffalo
Dr. John Cawley - Ben Kingsley
Dolores Chanal - Michelle Williams
Rachel Solando - Emily Mortimer
Dr. Jeremiah Naehring - Max von Sydow
George Noyce - Jackie Earle Haley
Andrew Laeddis - Elias Koteas
Deputy Warden McPherson - John Carroll Lynch
Warden - Ted Levine
Trey Washington - Curtis Cook
Peter Breene - Christopher Denham
? - Patricia Clarkson

(Most szubjektív elemzés következik.) Kezdeném a főszereplővel. Leonardo DiCaprio mára végleg kinőtte a Titanic-szépfiú szerepet: komoly, izgalmas alakítások sorát nyújtotta A tégla, a Kapj el, ha tudsz vagy a Véres gyémánt filmekben. Scorsese-vel a New York bandái óta olyannyira egymásra találtak, hogy azóta minden filmjében rá osztja a főszerepet. Ami egyrészt szép és izgalmas dolog, hiszen a jó munkakapcsolat mellett a legkülönbözőbb szerepekben próbálhatja ki magát DiCaprio. Ugyanakkor veszélyes, hiszen azért egy színészre nem lehet válogatás nélkül minden létező szerepet ráaggatni. Teddy Daniels karaktere példának okáért jóval idősebb, kérgesebb, tapasztaltabb figura, mint amit DiCaprio jelenleg elbírhatna. Igaz, a Hideg nyomonban Casey Affleck is rácáfolt az előzetes félelmekre - ugyanakkor valószínűleg ez a Teddy Daniels nem (vagy nem teljesen) a könyvből ismert Daniels karaktere lesz.
Ami a másik főszereplőt, Chuck Aule-t, Daniels társát illeti, szemernyi kétségem sincs: Mark Ruffalóban egy kiváló, sokoldalú, visszafogott és izgalmas alakításokra képes karakterszínészt ismertem meg eddigi filmjei alapján (Collateral - A halál záloga; You Can Count On Me; Egy makulátlan elme örök ragyogása; Zodiákus).
Az elmegyógyintézet két fő orvosát Ben Kingsley és Max von Sydow fogja alakítani - két ilyen nehézsúlyú színészóriás feltehetően nem fog csalódást okozni. von Sydow karaktere kisebb ugyan, de igen hátborzongató; Kingsleynek bőven lesz alkalma megcsillogtatni tudását.
Ami érdekes, és innentől KOMOLY SPOILER territóriumra tévedünk, amelyet csak azoknak ajánlok, akik már olvasták a könyvet, vagy szeretnék előre lelőni a film legnagyobb fordulatát: két színész fogja játszani mind Daniels, mind a felesége "alteregóját". A gyilkos Andrew Laeddist a remek karakterszínész, Elias Koteas (Zodiákus, Az őrület határán, Angyalok háborúja) fogja alakítani; Daniels feleségét Michelle Williams (Túl a barátságon), az eltűnt pácienst pedig Emily Mortimer (Young Adam, Plasztik szerelem, Match Point). Kíváncsi vagyok, ez a gyakorlatban hogy fog kinézni, mindenesetre egymásra nem nagyon hasonlít egyik "páros" sem.
Végül a mellékszerepekről ejtsünk pár szót: George Noyce várhatóan scene-stealing karakterét egy lehetséges nagy visszatérő, Jackie Earle Haley fogja játszani, aki több mint tíz év kihagyás után az utóbbi években sorra szerepel elismert vagy nagy várakozást megelőző produkciókban (Apró titkok , Wathcmen). John Carroll Lynch, aki általában veszedelmes gonosztevőket vagy őrülteket formál meg (Carnivále - A vándorcirkusz, Zodiákus, Gothika) most az elmegyógyintézet helyettes igazgatóját játssza; az igazgató szerepe az imdb szerint Ted Levine-nak jut, akit a legtöbben vagy A bárányok hallgatnak perverz Buffalo Billjeként, vagy a Monk című sorozat szimpatikus rendőrfőnökeként ismerhetnek. Végezetül említést érdemel még a kiváló Patricia Clarkson (szerepeinek hosszú sorába beletartozik a Sírhant művek, Az állomásfőnök, a Halálsoron, a Dogville vagy a Good Night, and Good Luck), az ő szerepéről egyelőre semmit sem tudni - feltehetően egy nővér vagy egy flashbackben szereplő karakter lesz a szerepe.

Scorsese hatalmas név, és az utóbbi időben sikert sikerre halmoz (a New York bandái fiaskója után az Aviátor és A tégla már siker) - más kérdés, hogy nekem utoljára (és talán egyedül) a Krisztus utolsó megkísértése tanúskodott arról, hogy Scorsese valóban kiemelkedő rendező, és nem csupán egy remek iparos (a Taxisofőrt ugyanakkor még nem láttam:). Meglátjuk, sikerül-e a filmvásznon is megteremteni azt az embertelen feszültséget és őrületet, ami a könyv lapjaiból áradt. A könyv mindenesetre kellően filmszerű ahhoz, hogy akár egy hatalmas filmélmény is kerekedjen belőle.

A film hivatalos IMDb oldala: http://www.imdb.com/title/tt1130884/

Fotók a forgatásról és a filmből:






Leonardo DiCaprio, Michelle Williams és Martin Scorsese