A Drót nem más, mint az HBO egyik saját gyártású sorozata. Az HBO sorozataiban egyértelműen a minőséget képviselik, gondoljunk az olyan kritikailag elismert, részben nagysikerű, részben kultikus sorozatokra, mint a Deadwood, a Maffiózók, a Carnivále vagy a Sírhant művek. A Drót 2002-ben indult útjának, utolsó epizódja pedig 2008-ban került vetítésre. Alkotója David Simon, aki bűnügyi újságíróként első kézből szerezte tapasztalatait a rendőrség és az alvilág működéséről. Ennek első irodalmi eredménye a Homicide - A Year on the Killing Streets című dokumentum-regény lett, melyből máig alapműnek tekintett nagy sikerű sorozat is készült Homicide - Life on the Streets (nálunk Gyilkos utcák) címmel. Író és producertársa ezúttal Ed Burns (nem összekeverendő az azonos nevű színésszel), egy baltimore-i ex-rendőr és általános iskolai tanár, akinek élményei szintén nagy szerepet játszanak a sorozat történetében.

A sorozat öt, 10-13 egyórás epizódból álló évadot élt meg, és mára a kritikusok egyöntetűen a vállukon hordozzák. Az évadok kényelmes, már-már komótos tempóban merülnek alá a baltimore-i alvilág mocsarába, egyenlő arányban bemutatva a gettókat uraló bűnbandákat és az utánuk nyomozó rendőri csoportokat. Az első évad egyetlen hatalmas, pengeélen táncoló rendőri akció története, melyben a nyomozóknak nem csupán a kiterjedt és érinthetetlen bűnszövetkezettel, hanem saját feletteseikkel és kollégáikkal is meg kell küzdeniük. A későbbi évadok ugyan tovább fejtegetik az első évad nyomozásának szálait, követkeményeit, mégis mindegyik egy jól körülhatárolható problémakört dolgoz fel: a második évad középpontjában kikötői rakodómunkások küzdelmei állnak, a harmadik évad a politika és korrupció szálaiba kavarodik bele, a negyedik a közoktatás és esélyegyenlőség megoldatlan gondjait boncolgatja négy fekete tinédzser történetén keresztül, míg a záróévadban a média, azon belül is egy baltimore-i napilap kerül pellengérre. A Drót elsőrangú szereposztása, okos, több rétegű és nehezen emészthető forgatókönyve, precíz és profi rendezése egy elképesztően realista, valóságszagú, feszült és első percétől az utolsóig izgalmas sorozatot eredményez, melynek minden évada sokkal inkább egy egyedülálló 12 részes filmként nézhető (erős figyelmet igényelnek a bonyolult és szövevényes szálak, épp ezért nehéz is a későbbi részekben bekapcsolódni).

És hogy mi köze mindennek Dennis Lehane-hez? Hát az, hogy Mr. Lehane három epizód forgatókönyvét jegyzi. Ő írta a 28. epizódot (Dead Soldiers, a 3. évad 3. része), illetve a negyedik évad negyedik részét, a Refugeest (41. epizód). Az ötödik évadban sajnos megtört a hagyomány: az 5. évad 5. része helyett a 8.-at írta, a Clarificationst (58. epizód), mely sokak szerint az évad csúcspontja volt. Nem ő az egyetlen neves krimiíró, aki része a Drót szerzőgárdájának: Lehane mellett George Pelecanos és Richard Price is jegyez néhány epizódot.

Mindenkinek a legmelegebben tudom ajánlani ezt a kivételes sorozatot - Magyarországon eddig az első négy évad megjelent DVD-n, és az ötödik is hamarosan várható; a tévében pedig a Duna TV-n lehet követni a szinkronizált változatot.

A sorozat IMDb honlapja: http://us.imdb.com/title/tt0306414/

A hivatalos honlap pedig itt található.