Dennis Lehane Kenzie-Gennaro sorozatának negyedik kötetéből Ben Affleck rendezői debütálásával készül film. A forgatókönyvet maga Affleck írta, az operatőr a neves John Toll (Rettenthetetlen, Az őrület határán, Majdnem híres, Az utolsó szamuráj), a film zenéjét Harry Gregson-Williams (Shrek, Mennyei királyság, A tűzben edzett férfi, Déja Vu) szerzi. A forgatás már befejeződött, jelenleg (2007 tavasza) az utómunkálatok zajlanak (vágás, filmzeneszerzés). A film előrelátható amerikai bemutatója 2007 októberére datálható. Affleck elmondása szerint világéletében rajongott Lehane regényei, főként a Kenzie-Gennaro sorozat iránt, és nagy lelkesedéssel vetette bele magát a projektbe. A filmet bostoni helyszíneken forgatták, a milliő hű ábrázolását tehát biztosra vehetjük.

Afflecknek igazi all-star szereposztást sikerült összehoznia. Lássuk a főbb szerepeket.

Patrick Kenzie - Casey Affleck
Angela Gennaro - Michelle Monaghan
Bubba Rogowski - Slaine
Remy Broussard - Ed Harris
Jack Doyle - Morgan Freeman
Poole - John Ashton
Helene McCready - Amy Ryan
Lionel McCready - Titus Welliver
Devin - Michael K. Williams
Leon Trett - Mark Margolis
Cheese Olamon - Edi Gathegi

Előzetes várakozások:

Először a két főszereplő. Láthatóan fiatalítás következett be a két főhős karakterében. Casey Affleck tehetséges színész (bizonyíték rá Gus van Sant Gerryje, vagy Steve Buscemi Facér Jimmyje), ám kissé tejfelesszájú Kenzie megviselt, leharcolt figurájához. Ugyanakkor Ben Affleck a filmet érthető módon nem egy sorozat részeként, hanem önálló darabként kezeli, ezért feltehetőleg nem is nagyon foglalkozik az első három kötet érzelmi hordalékával, Kenzie és Gennaro múltbéli sérüléseivel. Michelle Monaghan (Kiss Kiss Bang Bang) első ránézésre megfelelő választás Angie Gennaróra, bár az életkori tényező itt is problematikus lehet. Lehane maga tökéletesen elégedett a választással, elmondása szerint a Mission: Impossible 3. része győzte meg arról, hogy Monaghan kisasszonyt ráöntötték a szerepre. A harmadik létfontosságú szereplő a rajongók bálványozott Bubba Rogowskija, a magándetektív-páros súlyosan elmebeteg és közveszélyes szociopata barátja. A szereppel egy Slaine nevű helybéli rappernek kell megbirkóznia - meglátjuk, kellően szívrohamot kapunk-e majd a látványától.
Az igazi nagyágyú természetesen Ed Harris és Morgan Freeman. Korunk két klasszis színésze a regény két jelentős mellékszereplőjét formálhatja majd meg, és bár képzeletemben - és a regénybeli leírások szerint - teljesen más karaktert ölt Broussard és Doyle alakja (Doyle például a regényben fehér), nincs kétségem afelől, hogy mindketten emlékezetes alakítással kápráztatnak majd el. Broussard társát, Poole nyomozót John Ashton alakítja majd, a karakterszínész itthon leginkább a Beverly Hills-i zsaru Taggart detektívjeként ismerős.
A további mellékszerepeket egyenlő arányban kapták kiváló karakterszínészek és ismeretlen arcok. Érdekesség, hogy mind Amy Ryan, mind Michael K. Williams a Drót visszatérő és felejthetetlen szereplője. Mark Margolis pedig egyike az "ezerszer láttam már, csak a nevét nem tudom" karakterszínészeknek, segítségképpen álljon itt utóbbi terjedelmes filmográfiájából néhány darab: Hannibál, Rekviem egy álomért, A Thomas Crown-ügy, Államérdek, 1492: A Paradicsom meghódítása, A Sebhelyesarcú, Oz (sorozat), Brotherhood (sorozat - ez utóbbit mindenkinek csak ajánlani tudom, hasonló tematikájú, tempójú és hangvételű kábeles drámasorozat, mint Lehane regényei, az érdeklődőknek információk itt).
Végezetül néhány kisebb-nagyobb változtatás a regénybeli szereplőkhöz képest: a könyvsorozat visszatérő karakterei Devin Amronklin és Oscar Lee nyomozók, közülük csak Devin látható a stáblistán, és míg a könyvben Oscar a fekete és Devin a tősgyökeres ír, a filmben Devint alakítja a fekete Michael K. Williams. Jack Doyle esetét már említettem, és egy érdekes váltás Cheese Olamon alakja: míg a könyvben a "poén" az, hogy egy hirtelenszőke fickó képzeli magát igazi feka gengszternek, a filmben már egy fekete szereplő alakítja.

A legnagyobb kérdés természetesen az, hogyan szuperál majd Ben Affleck újdonsült rendezői székében, mennyire lesz képes a könyv gyomorszorító, nyomasztó hangulatát megteremteni. Részemről több mint szkeptikus vagyok, de remélem, hogy kellemes meglepetést fog okozni.

A film hivatalos IMDb oldala: http://us.imdb.com/title/tt0452623/

A film előzetese (megtekinthető itt, letölthető innen)
Benyomások némi spoilerrel:

Kijött tehát a Gone, Baby, Gone (magyarul Hideg nyomon) első előzetese. Az előzetes - az origo szavaival élve - átlagosan hatásvadász: megvan benne minden, ami egy profi trailerben szükségeltetik. Felvezeti az alapsztorit, bemutat néhány várható konfliktust, feltűnnek benne a legfőbb szereplők (és legnevesebb színészek), és érzékelteti, milyen lesz a film hangulata. A komótos, szép felvételekkel operáló trailer alapján Affleck a Titokzatos folyó stílusához fog közelíteni filmjében. A trailerben leginkább a főhőst, Patrick Kenzie-t (Casey Affleck) és a rendőrfőnök Jack Doyle-t (Morgan Freeman) láthattuk - ez alapján feltételezhető, hogy Doyle figurája a filmben komolyabb szerepet fog kapni, mint a könyvben. Persze Morgan Freemant nem is illik mellékszerepben elbújtatni. Egyelőre beigazolódni látszik a gyanúm, hogy az ifjabb Affleck nagyon fiatal Kenzie szerepéhez. Feltűnik még az érdekes fizimiskájú Ed Harris, és viszonylag keveset látni az előzetesben Angie Gennaróból, vagyis Michelle Monaghanből. Ha jól sejtem, a trailer közepe táján felbukkan Bubba is (egy kocsiban beszélget Kenzie-vel), hát, a pufók fejével inkább egy jóllakott óvodás képzetét kelti, mint egy rettegett, drabális elmebetegét; illetve láthatjuk a két, eredetileg fehér karaktert, akiket- ahogy fentebb írtam, elég érthetetlen módon - fekete színészek fognak alakítani (Devin és Cheese). Összességében a trailert rendesen összerakták, a hangulata sem rossz, és azt biztosra vehetjük, hogy id. Affleck nem fog nagyon eltérni a könyv történetétől. Hogy a filmbéli két ifjú detektív hogyan tudja majd "felvenni a versenyt" a könyv két zseniális nyomozó karakterével, Kenzie-vel és Gennaróval - majd meglátjuk.

Kritika a filmről

Fotók a forgatásról és a filmből:


Casey Affleck (jobbra) egy
mellékszereplővel.

 


Ed Harris egy rajongóval.


Az Affleck-testvérek és Amy Ryan